Χρονοδιάγραμμα ανατροπών με μεγάλη «ουρά»

Νέα σαρωτική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού σε ένα - δυο χρόνια προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρης
Το χρονοδιάγραμμα για τις νέες ανατροπές που προβλέπουν νέα μείωση στο εισόδημα των ήδη συνταξιούχων και πολύ μικρότερες συντάξεις στους νέους συνταξιούχους, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρης. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό την περασμένη Κυριακή, ο υπουργός έκανε γνωστό ότι την ερχόμενη βδομάδα θα παρουσιαστεί το σχετικό σχέδιο νόμου, με στόχο να ψηφιστεί στα μέσα Γενάρη. Πάντως, με αντικείμενο το νέο Ασφαλιστικό συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ).
Αν και ο υπουργός επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των συνταξιούχων για τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, ισχυριζόμενος ότι δεν θα γίνει καμία περικοπή στις κύριες, την ίδια στιγμή, ερωτώμενος για το ύψος των μειώσεων, είπε πως «ούτε ο αρμόδιος υπουργός δεν τα έχει καθορίσει»! Παράλληλα, προανήγγειλε νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που μπορεί να φτάσουν στο 15% - 20%. Μάλιστα, αυτές τις μειώσεις, που λεηλατούν και ό,τι έχει απομείνει από τις επικουρικές, ο υπουργός τις θεωρεί «μικρές»!
Επίθεση σε βάθος χρόνου
Ομως η «είδηση» που έβγαλε ο υπουργός Επικρατείας είναι το σημείο της τοποθέτησής του, όπου δήλωσε ότι η παρέμβαση που σχεδιάζει η κυβέρνηση και συζητά με το κουαρτέτο, θα είναι «εμβαλωματική για ένα - δύο χρόνια», ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να δώσει λύση για 50 χρόνια στο Ασφαλιστικό»!
Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι οι ανατροπές που σχεδιάζονται στην Ασφάλιση δεν θα τελειώσουν με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο που καταρτίζεται αυτές τις μέρες. Οτι αυτό που θα ψηφιστεί δεν θα είναι το «τέλος» των ανατροπών, αλλά αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αντιασφαλιστικών παρεμβάσεων και ταυτόχρονα είναι η «αρχή» ενός νέου γύρου επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση, πέρα από τους συνταξιούχους, βάζει σε μια διαρκή στοχοποίηση ειδικά τις νέες γενιές εργαζομένων, επιφυλάσσοντας διαρκείς ανατροπές σε βάρος τους, ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα και τη συνολική πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας.
Η επιμονή, μάλιστα, του Αλ. Φλαμπουράρη να προβάλλει το ζήτημα της αύξησης των εσόδων των Ταμείων, τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν δίνει καμία συγκεκριμένη απάντηση για τα λεηλατημένα αποθεματικά τους, προδιαγράφει «λύσεις» που προκρίνουν νέα αύξηση εισφορών σε μια σειρά Ταμεία (αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι), αλλά και νέους φόρους στις πλάτες του λαού.
Σύμφωνα, μάλιστα, με χτεσινό δημοσίευμα, σε περίπτωση που δεν καταληχτεί με το κουαρτέτο μια αύξηση των εισφορών κατά μία μονάδα στο ΙΚΑ, εξετάζεται η επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές πάνω από ένα ορισμένο ποσό. Ενας φόρος, που, έτσι και αλλιώς, θα καταλήξει στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, αφού αυτός έρχεται να κλείσει τις μεγάλες τρύπες που ανοίγει στην Ασφάλιση η εισφοροαποφυγή των επιχειρήσεων, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, αλλά και η χρόνια κρατική υποχρηματοδότηση των Ταμείων.
Ενας κόβει, άλλος ράβει...
Κι ενώ το χρονοδιάγραμμα και οι βασικές ανατροπές του νέου Ασφαλιστικού έχουν σε μεγάλο βαθμό οριοθετηθεί, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, προσπάθησε κι αυτή χτες να κάνει το μαύρο - άσπρο, δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις για αύξηση των πόρων στο σύστημα, αρνούμενη να προχωρήσει σε νέες μειώσεις, όπως ζητούν κόμματα που έχουν ήδη μειώσει κατά έντεκα φορές τις συντάξεις. Θυμίζουμε πως κάποιοι επέμεναν να υλοποιήσουμε την πρόταση των θεσμών με την οποία ζητούσαν την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τη μείωση των κύριων συντάξεων και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις