Στην τελική ευθεία η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση

Στην τελική ευθεία μπαίνει η επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ενάντια στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, καθώς χτες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε συνάντηση με το κουαρτέτο των θεσμών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε εξέλιξη βρίσκονται και διερευνητικές συζητήσεις για τις επικείμενες αλλαγές στα Εργασιακά, όπου κυριαρχεί το ζήτημα της πλήρους απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων.
Πίσω από την επίσημη διαπραγμάτευση, με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι «μετρήσεις» και η ποσοτικοποίηση των επώδυνων αντιασφαλιστικών μέτρων που ετοιμάζονται. Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, δήλωσε πως οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από την κυβέρνηση την επόμενη βδομάδα, ενώ την Τρίτη για το ζήτημα αυτό θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι δεδομένες πλέον περικοπές στις συντάξεις θα γίνουν ταυτόχρονα με την υιοθέτηση του νέου ασφαλιστικού συστήματος. Δηλαδή, οι νέες επώδυνες μειώσεις στους ήδη συνταξιούχους θα πάνε «πακέτο» με τη «νέα αρχιτεκτονική» του συστήματος.
Ο σχεδιασμός αυτός της κυβέρνησης δεν είναι τυχαίος, αφού κάτω από την «ομπρέλα» της δήθεν «μεταρρύθμισης» και της «νέας αρχιτεκτονικής» του Ασφαλιστικού, που έχει εξαγγείλει, θέλει να καλύψει τις νέες περικοπές στις συντάξεις, που μόνο για το επόμενο έτος θα ανέλθουν στα 1,7 δισ. ευρώ, πλέον όλων των προηγούμενων μειώσεων που έχουν επιβληθεί.
Ανεξάρτητα πάντως από τη μορφή που θα πάρουν οι ανατροπές και την τελική δομή της Ασφάλισης, το νέο «μοντέλο», το οποίο προβλέπεται να ισχύσει από την 1/1/2016, όπως περιγράφεται στο τρίτο μνημόνιο, θα πρέπει να υπηρετεί τους εξής στόχους:
  • Νέα μείωση όλων των συντάξεων, με στενότερη διασύνδεση εισφορών - παροχών.
  • Αύξηση των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), σε συνάρτηση με το πραγματικό τους εισόδημα αντί των κλιμακίων.
  • Κατάργηση όλων των «κοινωνικών πόρων» («φόροι υπέρ τρίτων») προς τα Ταμεία, με αντίστοιχη μείωση των συντάξεων και αύξηση των εισφορών, για να αντισταθμιστεί η απώλεια στα έσοδά τους.
  • Ενοποίηση προς τα κάτω όλων των παροχών των Ταμείων.
  • Μείωση εντός τριών ετών της κρατικής επιχορήγησης σε Ταμεία όπως ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και προσαρμογή της στα επίπεδα του ΙΚΑ.
  • Περιορισμός σταδιακά των παροχών του ΟΓΑ.
  • Κατάργηση της Πρόνοιας και όλων των επιδομάτων. Με το 3ο μνημόνιο η κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να «επανεξετάσει» όλο το σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας. Το χαράτσι σε βάρος των προνοιακών επιδομάτων ανέρχεται στα 900 εκατομμύρια ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) το χρόνο.
Τα παραπάνω προωθούνται μεταξύ άλλων και με την ενοποίηση όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης και με τον επανυπολογισμό των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων, αλλά και με τη σταθερή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στο σύνολο των ασφαλιστικών οργανισμών, όπως σχεδιάζει το υπουργείο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις