Η σημασία του να αποκρουστεί η επίθεση

Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι με την κατάργηση των ΒΑΕ και την παράταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι πολλαπλάσια η επιβάρυνση από την έκθεση στους βλαπτικούς παράγοντες και στην επικινδυνότητα του επαγγέλματος. Σε κάθε περίπτωση, η επίθεση πρέπει να σημάνει συναγερμό. Σήμερα μπορεί να ξεκινάνε με την επίθεση στα ΒΑΕ των ΟΤΑ, όμως δεν θα μείνουν εκεί. Θα συνεχίσουν με τους υπόλοιπους κλάδους που διεκδικούν να παραμείνουν ή, πολύ περισσότερο, να ενταχθούν στα ΒΑΕ.
Μία σειρά άλλοι κλάδοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, νοσηλευτές, διασώστες, τραυματιοφορείς, εργαζόμενοι σε εργαστήρια, εργαζόμενοι που εκτίθενται στην ιοντίζουσα ακτινοβολία κ.λπ., οδηγούνται σε εξαντλητική, επικίνδυνη και ανθυγιεινή δουλειά τουλάχιστον μέχρι τα 67 έτη.

Αν κάτι φαίνεται ξεκάθαρα από τα παραδείγματα του Ασφαλιστικού, του Συνταξιοδοτικού και της επίθεσης στα ΒΑΕ, είναι ότι οι μόνες θυσίες που αξίζει να κάνουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες είναι στους ταξικούς αγώνες. Είναι οι θυσίες για να σταθούμε στα πόδια μας, να μάθουμε γρήγορα το βηματισμό της σύγκρουσης με τα συμφέροντα του πραγματικού αντιπάλου, για να εμποδίσουμε τα μέτρα, να αποσπάσουμε κατακτήσεις.
Απέναντι στους «εθνικούς» στόχους του κεφαλαίου για τη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας που απαιτεί θυσίες διαρκείας από τους εργαζόμενους, τόπο πιάνουν μόνο οι θυσίες του αγώνα για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου η εργατική - λαϊκή εξουσία θα κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, θα τα κάνει λαϊκή περιουσία και θα αξιοποιεί σχεδιασμένα την παραγωγικότητα της εργασίας, την πρόοδο και τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας για να υπηρετήσει ολόπλευρα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Ετσι μπορεί να μειώσει το χρόνο εργασίας, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μπορεί να αντιμετωπίσει τον επαγγελματικό κίνδυνο, δηλαδή τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες με μέτρα που θα προστατεύουν ή θα ανακουφίζουν (όταν δεν μπορούν να εξαλείψουν) από τις επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή των εργαζομένων σε βαριά, ανθυγιεινά και μονότονα επαγγέλματα, κλάδους, χώρους δουλειάς.
Τον τόνο της απάντησης στην επίθεση πρέπει να τον δώσουν από κοινού όλοι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί ή και μικροεπαγγελματίες, είτε ανήκουν στα ΒΑΕ είτε όχι, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Προτάσσοντας την υπεράσπιση του χαρακτήρα του θεσμού των ΒΑΕ και τη διεύρυνσή του, να μην αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να μη μειωθούν οι συντάξεις. Να διεκδικήσουμε μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο, την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις