Οι συλλήψεις δεν έκαμψαν την απεργία στη «ΖΑΒΕΛ»

Με τρομοκρατία και καταστολή απάντησαν εργοδοσία και κράτος στην απεργία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις συμφερόντων Ζούρα (ορνιθοτροφεία), το πρωί του Σαββάτου. Με την απεργία τους, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την ανάκληση απολύσεων, την καταβολή δεδουλευμένων, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κ.ά.
Με παρέμβαση της εργοδοσίας, συνελήφθησαν ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, Γιάννης Τζαβάρας, και η Πελαγία Ντούλτσα, μέλος του ΔΣ στο ίδιο σωματείο, επειδή συμμετείχαν στην περιφρούρηση της απεργίας στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στο Σχηματάρι.
Σε βάρος των δύο συνδικαλιστών, όπως και σε βάρος του Νίκου Καρλατήρα, μέλους του ΔΣ του σωματείου, η εταιρεία κατέθεσε μήνυση για διατάραξη οικιακής ειρήνης και παράνομη βία. Παρέμβαση για να αφεθούν ελεύθεροι οι συνδικαλιστές, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.
Οι συλλήψεις με υπόδειξη της εργοδοσίας έγιναν σε συνδυασμό με την προσπάθεια δημιουργίας απεργοσπαστικού μηχανισμού, ο οποίος όμως δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και η απεργία συνεχίστηκε κανονικά.
Το σωματείο, μάλιστα, προχώρησε σε καταγγελία στο ΑΤ Σχηματαρίου, υποστηρίζοντας ότι το εργοστάσιο λόγω της απεργίας λειτουργεί με λίγους ανειδίκευτους εργάτες και χωρίς βασικές ειδικότητες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος εργατικού ατυχήματος. Υπογράμμισε επίσης ότι δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
Τις συλλήψεις καταδίκασε το ΠΑΜΕ, στελέχη του οποίου βρέθηκαν το Σάββατο το πρωί στο πλευρό των απεργών. Ανακοινώσεις αλληλεγγύης εξέδωσαν και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως και η USB Ιταλίας (Συνδικάτα βάσης).
Στη Θεσσαλονίκη, από τις 10 το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησε η περιφρούρηση της απεργίας στο εργοστάσιο του ομίλου στη Νεοχωρούδα, με αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ. Καθολική ήταν η συμμετοχή και στη «ZOURAS FARM», στην Αλεξανδρούπολη, όπου τα χρωστούμενα δεδουλευμένα φτάνουν τους τέσσερις μήνες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις