«Παράνομη» κρίθηκε η απεργία - απτόητοι οι απεργοί

Κράτος και εργοδοσία προσπάθησαν να βάλουν εμπόδια στην κινητοποίηση, που τελικά έγινε με επιτυχία
Από την περιφρούρηση της απεργίας στην «Ιριδα», το βράδυ της Τετάρτης
Από την περιφρούρηση της απεργίας στην «Ιριδα», το βράδυ της Τετάρτης
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα η 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου και το ταξικό τους σωματείο, διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ στο ύψος της προηγούμενης Σύμβασης, καθώς και άλλα αιτήματα.Το προσωπικό των Πρακτορείων και το σωματείο τους, έδωσαν με πείσμα τη μάχη ενάντια στους μηχανισμούς της εργοδοσίας και του κράτους, που προσπάθησαν με διάφορους τρόπους να βάλουν εμπόδια στο δίκαιο αγώνα τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η απεργία, το δικαστήριο την έκρινε παράνομη, ύστερα από προσφυγή του Πρακτορείου «Ευρώπη».
Ηταν, μάλιστα, τέτοια η πρεμούρα της Δικαιοσύνης να αποφανθεί υπέρ της εργοδοσίας, που στην απόφασή της κατατάσσει τα πρακτορεία Τύπου στις «επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η λειτουργία των οποίων έχει ζωτική σημασία για τη εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου»!
Δηλαδή, η ταξική Δικαιοσύνη, μετέτρεψε σε ...ΔΕΚΟ μια καθαρόαιμη ιδιωτική επιχείρηση, προκειμένου να επικαλεστεί διατάξεις του νόμου 1264/82 και να κρίνει την απεργία παράνομη, με το αιτιολογικό ότι δεν αναγγέλθηκε έγκαιρα στον εργοδότη, όπως τυπικά προβλέπεται σ' αυτές τις περιπτώσεις.
Να σημειωθεί ότι στο δικαστήριο, το αίτημα της μεγαλοεργοδοσίας στήριξαν εκπρόσωποι των εφημερίδων «Εθνος» και «Ημερησία». Στο πλευρό της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών στάθηκαν συνδικαλιστές από άλλα σωματεία της Αττικής.
Αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη
Η καταδικαστική απόφαση δεν πτόησε τους εργαζόμενους. Με αίτημα των ταξικών δυνάμεων, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας κάλυψε την απεργιακή κινητοποίηση, στην οποία συμμετείχαν μαζικά οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Τύπου.
Ετσι, χτες, καμιά εφημερίδα δεν κυκλοφόρησε, τα πούλμαν που μεταφέρουν τους εργαζόμενους έφταναν άδεια στα Πρακτορεία Τύπου, ενώ συμβολή στην επιτυχία της κινητοποίησης είχαν και οι οδηγοί των φορτηγών, πολλοί από τους οποίους συμμετείχαν και στην περιφρούρηση.
Η μάχη της περιφρούρησης επιλέχτηκε να δοθεί στις εγκαταστάσεις της «Ιριδας», στο Κορωπί, όπου το σωματείο διεκδικεί ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Η μαζικότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό και αυτής της μάχης, που ξεκίνησε στις 10 το βράδυ της Τετάρτης.
Δίπλα στους απεργούς βρέθηκαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από άλλους κλάδους, όπως οι Λιθογράφοι, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Στη σύντομη ομιλία του, ο πρόεδρος του Σωματείου, Παναγιώτης Κατάρας, στάθηκε στη σημασία που έχει για τη συνέχεια η ενότητα των εργαζομένων, ο προσανατολισμός του αγώνα τους και η δύναμη της αλληλεγγύης.
Τη νέα επίθεση που σχεδιάζουν κυβέρνηση και εργοδοσία σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού ανέδειξε στη δική του παρέμβαση ο Βάλσαμος Συρίγος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, καλώντας σε κλιμάκωση της πάλης.
Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών σχεδιάζει το αμέσως επόμενο διάστημα, με συλλογικές διαδικασίες, που θα εξασφαλίζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στην οργάνωση του αγώνα, να συζητήσει και να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις