«Επένδυση» σε πάμφθηνα εργατικά χέρια

Αποκαλυπτικός ως προς το «ενδιαφέρον» της ΕΕ για τους μετανάστες ήταν προχτές ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, που, χωρίς περικοκλάδες, δήλωσε: «Αυτή η προσφυγική κρίση είναι βραχυπρόθεσμο βάρος για τις οικονομίες, αλλά στο μεσοπρόθεσμο χρόνο αυτό μπορεί να αλλάξει... Αρα θα πρέπει να βλέπουμε την προσφυγική κρίση και το κόστος της ως επένδυση. Είμαι σίγουρος ότι θα αφυπνίσει ένα καινούργιο εργατικό δυναμικό, καινούργια ενέργεια και καινούργια κατανάλωση, οπότε μακροχρόνια θα έχει θετική επίδραση στις οικονομίες μας».
Με λίγα λόγια, ο Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι τα «σχέδια υποδοχής» των μεταναστών, που καταρτίζουν οι ιμπεριαλιστές, δεν αφορούν παρά τη μακροπρόθεσμη στήριξη των μονοπωλίων που αναζητούν όλο και φτηνότερη εργατική δύναμη. Περισσότερα διαθέσιμα εργατικά χέρια σημαίνει και περισσότερα περιθώρια συμπίεσης εργατικών μισθών, χτυπήματος γενικά εργατικών δικαιωμάτων, αυτό λέει ο Μοσκοβισί, ενώ προσδοκά και διεύρυνση αγορών για τις οποίες κονταροχτυπιούνται τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Ετσι, αφού πρώτα ξεσπιτώνονται κατά χιλιάδες από τις πατρίδες τους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία, αφού θαλασσοπνίγονται και καταδιώκονται στα σύνορα της «ελεύθερης» ΕΕ, τα εκατομμύρια των κατατρεγμένων θα έχουν τώρα την ευκαιρία να αποτελέσουν την «καινούρια ενέργεια», με την οποία το ευρωενωσιακό κεφάλαιο φιλοδοξεί να ξαναβάλει μπροστά τις μηχανές αύξησης της κερδοφορίας του.
Δεν πρόκειται για απανθρωπιά, απλά, των αξιωματούχων της ΕΕ, αυτοί είναι οι σιδερένιοι νόμοι της καπιταλιστικής οικονομίας, που για να προχωρήσει χρειάζεται φτηνά και πολλά «γρανάζια», ώστε να μπορεί να διαλέγει κάθε φορά το πιο κατάλληλο αλλά και να έχει άφθονα ανταλλακτικά.
Στο μεταξύ, μια 18χρονη παραπληγική έβγαλαν χτες το πρωί από τη θάλασσα μαζί με ακόμα 41 πρόσφυγες τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στη νοτιοανατολική Λέσβο.
Παράλληλα, σε κλειστούς χώρους στο Γαλάτσι και το Ελληνικό μεταφέρονται οι πρόσφυγες που φτάνουν από τα νησιά στο λιμάνι του Πειραιά. Χτες το πρωί κατέπλευσαν δύο πλοία από τη Λέσβο με 2.651 πρόσφυγες. Υπολογίζεται ότι σήμερα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Γαλατσίου βρίσκονται 800 πρόσφυγες και μετανάστες και σύμφωνα με τους υπεύθυνους ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 1.000 άτομα.
Ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που φθάνουν στις ελληνικές ακτές μειώθηκε αυτήν την βδομάδα, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, αλλά η εισροή θα αυξηθεί πάλι αν ο καιρός βελτιωθεί, ανακοίνωσε χτες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις