Συγκρότησε την Επιτροπή για το χτύπημα στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Στη συγκρότηση της Επιτροπής η οποία θα «επανεξετάσει» τους όρους και τις προϋποθέσεις για την απόδοση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους στο Δημόσιο (ΟΤΑ, νοσηλευτές) προχώρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.
Με την Υπουργική Απόφαση ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του άρθρου 396 του νόμου 4512/2018, με το οποίο μπαίνει στο στόχαστρο το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τη διάταξη, το επίδομα αυτό, το οποίο λαμβάνουν κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα (ΟΤΑ) και νοσηλευτές, τεχνικό προσωπικό και προσωπικό εργαστηρίων των νοσοκομείων, καθώς και κάποιες άλλες ειδικότητες δημοσίων υπαλλήλων - περίπου 70.000 εργαζόμενοι - θα επανασχεδιαστεί «από μηδενική βάση»...
Θα καθοριστούν νέα κριτήρια δικαιούχων, νέος τρόπος υπολογισμού, ενώ και το ύψος του επιδόματος που θα δίνεται σε κάθε κατηγορία δικαιούχων, θα καθορίζεται ανάλογα με την «έκταση και τη συχνότητα έκθεσης των εκάστοτε δικαιούχων στους παράγοντες κινδύνου που επικρατούν στους χώρους εργασίας...».
Η επίθεση στο συγκεκριμένο επίδομα, ειδικά για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, οι οποίοι υπάγονται και στο ασφαλιστικό καθεστώς των ΒΑΕ, θα ανοίξει το δρόμο για την παραπέρα υπονόμευση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Μάλιστα, ενδεχόμενη διασύνδεση του νέου μέτρου με το ασφαλιστικό καθεστώς που ισχύει για τα ΒΑΕ, πέραν της μείωσης των μισθών, θα φέρει και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια (στο 67ο έτος ηλικίας, από το 62ο).
Η Επιτροπή θα πρέπει να δώσει μια πρώτη γνωμοδότηση μέχρι το τέλος του Μάη και να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι το Γενάρη του 2019. Στη βάση αυτή οι αρμόδιοι υπουργοί θα καθορίσουν τους δικαιούχους και το ύψος του επιδόματος το αργότερο μέχρι το Φλεβάρη του 2019.
  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ΔΑΣ ΟΤΑ διεκδικεί «να μη μείνει κανένας εργαζόμενος στους ΟΤΑ έξω από την απογραφή που λήγει στις 14 Μάρτη για το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας» και να δυναμώσει ο αγώνας «για την ένταξη και άλλων ειδικοτήτων στο ανθυγιεινό επίδομα». Η παρέμβαση της ΔΑΣ γίνεται με αφορμή την απογραφή που γίνεται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Ανθρώπινου Δυναμικού των ΟΤΑ, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις