Με ποιους θα πας και ποιους θ' αφήσεις;

Μια ουσιαστική πλευρά της «κοινής δήλωσης» των «κοινωνικών εταίρων» είναι η συμφωνία της ΓΣΕΕ να συμμετέχει στις διαδικασίες αναθεώρησης της εργατικής νομοθεσίας, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο. Μάλιστα, στην «κοινή δήλωση», υπάρχει συμφωνία με τους «κοινωνικούς εταίρους» για το χρονοδιάγραμμα και τα στάδια του «κοινωνικού διαλόγου» ανάμεσα σε εργοδότες, συνδικαλιστική πλειοψηφία, κυβέρνηση και κουαρτέτο.
Συγκεκριμένα, στην κοινή δήλωση προτείνεται μια πρώτη συνάντηση ανάμεσα στην επιτροπή των «ειδικών», μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, στη συνέχεια μια συνάντηση «μεταξύ των δύο πλευρών της διαπραγμάτευσης και των κοινωνικών εταίρων στη φάση της αρχικής ανταλλαγής απόψεων μεταξύ του υπουργείου και των θεσμών» και μια δεύτερη με την ίδια σύσταση «κατά την πορεία και ιδίως όταν θα πλησιάζει η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης».

Την ώρα που επείγει η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, όχι μόνο για να αποκρουστεί η νέα επίθεση του κεφαλαίου στα Εργασιακά, αλλά και για να κυριαρχήσουν στις διεκδικήσεις των συνδικάτων επιθετικά αιτήματα, για ανάκτηση των απωλειών και κατάργηση των αντεργατικών νόμων, για μισθούς και δικαιώματα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει προκαθορίσει με τους εργοδότες και την κυβέρνηση ακόμα και τα στάδια του «κοινωνικού διαλόγου», μέσα από τον οποίο θα μεθοδευτούν και να επιχειρηθεί να νομιμοποιηθούν οι νέες αλλαγές.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά έχει προκαθορίσει και το αποτέλεσμα, συνυπογράφοντας την κοινή δήλωση των «κοινωνικών εταίρων» και διαβεβαιώνοντας τους εργοδότες, την κυβέρνηση και το κουαρτέτο ότι καμία πρόθεση δεν έχει να διεκδικήσει οτιδήποτε έξω από το πλαίσιο που διαγράφεται από το μνημόνιο και το πόρισμα των «ειδικών».
Για του λόγου το αληθές, υπενθυμίζουμε ότι το πόρισμα της επιτροπής των «ειδικών» ξεκαθαρίζει από τις πρώτες κιόλας παραγράφους ότι για τον κατώτερο μισθό και τις κλαδικές Συμβάσεις «δεν συνιστούμε την επιστροφή στο προηγούμενο σύστημα, ιδιαίτερα δε με το ύψος των μισθών που υπήρχε πριν από την κρίση, αλλά έναν εκσυγχρονισμό σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές».
Σε άλλο σημείο, αναφέρει ότι ούτε οι «κοινωνικοί εταίροι» θέλουν «επιστροφή στο παρελθόν» και ότι «κατανοούν τη δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και είναι πρόθυμοι να αναλάβουν την ευθύνη, χωρίς να επιστρέψουμε στο παλιό σύστημα».
Δηλαδή, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ούτε καν συζητάει για κατώτερο μισθό 751 ευρώ για όλους, για επαναφορά των κλαδικών Συμβάσεων στη βάση της νομοθεσίας που υπήρχε πριν την ΠΥΣ του 2012, την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, που είναι προϋπόθεση για να μην αμείβεται κανένας εργαζόμενος με μισθό πιο μικρό από τον κατώτερο, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
Η πραγματική διαχωριστική γραμμή
Αυτή είναι η βασική διαχωριστική γραμμή που τίθεται αντικειμενικά ανάμεσα στη στάση που κρατάει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ απέναντι στα σχέδια εργοδοσίας - κυβέρνησης - κουαρτέτου για τα Εργασιακά και του πλαισίου πάλης που προβάλλουν Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα για την οργάνωση της πάλης με αιχμή τις ΣΣΕ, το οποίο συνυπογράφουν σχεδόν 450 συνδικαλιστικές οργανώσεις, που καλούν αύριο σε συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.
  • Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ζητάει «κοινωνικό διάλογο» για τις προαποφασισμένες αντεργατικές ανατροπές, με βάση το πόρισμα των «ειδικών», ενώ τα Συνδικάτα πετάνε στα σκουπίδια το πόρισμα και οργανώνουν την πάλη τους.
  • Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ λιβανίζει την ΕΕ και τις «βέλτιστες» αντεργατικές πρακτικές της, ενώ τα Συνδικάτα τις απορρίπτουν, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι βέλτιστες μόνο για το κεφάλαιο.
  • Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ζητάει να μη μειωθούν άλλο οι μισθοί, να παραμείνουν δηλαδή στα σημερινά άθλια επίπεδα, ενώ τα Συνδικάτα παλεύουν για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους και για κλαδικές συμβάσεις με αυξήσεις - αποκατάσταση μισθών.
  • Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αναλαμβάνει την ευθύνη να μην επιστρέψουμε «στο παλιό σύστημα» σε ό,τι αφορά την εργατική νομοθεσία, ενώ τα Συνδικάτα, με το πλαίσιο πάλης και το σχέδιο νόμου που συνυπογράφουν, παλεύουν να αποκατασταθεί η νομοθεσία για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι.
  • Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συμφωνεί να συμμετέχει σε «διάλογο» για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, ενώ τα Συνδικάτα παλεύουν για να μην τολμήσει να απλώσει κανείς το χέρι του στο δικαίωμα στην απεργία, να διευρυνθούν και να προστατευτούν ουσιαστικά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Απ' αυτήν τη σκοπιά, σωματεία και εργαζόμενοι χρειάζεται να σκεφτούν σοβαρά και να τοποθετηθούν με ευθύνη απέναντι στην επίθεση που ξεδιπλώνεται. Η πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων, που στηρίζεται ήδη από εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα αυριανά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, είναι μια καλή «μαγιά» για τη συνέχεια. Η δράση αυτή μπορεί να ανοίξει δρόμους αν διευρυνθεί, εμπλουτιστεί και αποκτήσει πιο σταθερά χαρακτηριστικά, στην προοπτική της απεργιακής κλιμάκωσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις