Ελίσσονται και ετοιμάζουν σαρωτική επίθεση

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί δήθεν «διαλλακτική» και ότι διατυπώνει «βελτιωτικές» προτάσεις απέναντι στην απόρριψη του σχεδίου της για το Ασφαλιστικό, που εκφράστηκε με μαζικούς αγώνες τις προηγούμενες βδομάδες, έχει πολλαπλές στοχεύσεις.Πρώτον, με την τακτική αυτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να κάμψει τους αγώνες των εργαζομένων, να δημιουργήσει κλίμα αναμονής και προσμονής, ενόψει - υποτίθεται - κάποιων προτάσεων που θα βελτιώνουν το σχέδιό της, να κερδίσει χρόνο και να δημιουργήσει τις πολιτικές προϋποθέσεις, για να το φέρει και να το ψηφίσει στη Βουλή.
Δεύτερον, με τις προτάσεις της, οι οποίες ας σημειωθεί αφορούν μόνο κάποιες επιμέρους πλευρές στα ζητήματα των εισφορών - αγροτών, επιστημόνων -, προσπαθεί να περιορίσει το ζήτημα της νέας ανατροπής μόνο στο σκέλος των εισφορών για κάποιους ασφαλισμένους και να κρύψει το βαθύ πέρα για πέρα αντιδραστικό περιεχόμενο του σχεδίου της, που δεν αφήνει τίποτα όρθιο σε ό,τι έχει απομείνει ως ασφαλιστικό δικαίωμα. Και κυρίως, να κρύψει ότι με το σχέδιό της, ειδικά για τη νέα γενιά, επιφυλάσσει συντάξεις - προνοιακά βοηθήματα και δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Τρίτο και πιο σημαντικό: Με όλον αυτόν τον επικοινωνιακό κουρνιαχτό για δήθεν «βελτιωτικές προτάσεις», που κάθε μέρα ανακυκλώνονται από τα Μέσα Ενημέρωσης, η κυβέρνηση επιχειρεί απεγνωσμένα να αποκρύψει τη «μεγάλη εικόνα», αυτά δηλαδή που μεθοδεύει με τους εταίρους της και που οδηγούν σε συντριπτικό και άμεσο χτύπημα στις συντάξεις και συνολικά στην Κοινωνική Ασφάλιση. Να κρύψει αυτό που είχαμε επισημάνει από την αρχή, ότι το «σχέδιο Κατρούγκαλου» θα γίνει ακόμη πιο επώδυνο για ασφαλισμένους και συνταξιούχους μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές - εταίρους.
Νέο γερό ψαλίδι
Επειδή όμως ούτε αυτές οι ανατροπές εξασφαλίζουν τη «δημοσιονομική ισορροπία» - μια ισορροπία τρόμου για ασφαλισμένους και συνταξιούχους -, κυβέρνηση και κουαρτέτο, μεθοδεύουν και:
  • Νέες περικοπές στις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις κύριες και επικουρικές. Ειδικά για τις επικουρικές οι μειώσεις μπορεί να ξεκινούν από τα 150 ευρώ και άνω και στις λεγόμενες «υψηλές» να φτάνουν μέχρι και το 30%. Και αυτό μετά τη μείωση των επικουρικών τον περασμένο Ιούλη με την επιβολή εισφοράς 6% για τον κλάδο Υγείας.
  • Μείωση των εφάπαξ μέχρι και 20%, αφού ήδη τα προηγούμενα χρόνια τα εφάπαξ συρρικνώθηκαν περίπου κατά 40%, ενώ σε ορισμένα Ταμεία έφτασαν και το 80%!
  • Περικοπές και των μερισμάτων που αποδίδονται στους δημόσιους υπαλλήλους με τις πληροφορίες να εκτιμούν το χαράτσι στο 30% - 40%.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι οι νέες περικοπές στο εισόδημα των συνταξιούχων, μεθοδεύονται τη στιγμή που δρομολογείται η εφαρμογή κατάργησης του ΕΚΑΣ αρχικά σε 60 - 70 χιλιάδες δικαιούχους, μέχρι την οριστική του κατάργηση το 2019, ενώ ήδη οι κατώτερες συντάξεις μειώθηκαν κατά 20% και το λεγόμενο «προνοιακό» τμήμα των ίδιων αυτών συντάξεων, κόβεται για όσους νέους συνταξιούχους (μετά το φθινόπωρο) δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις