ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Θεσμοθέτησε την ανταπεργία

Η επικύρωση του «αναθεωρημένου Κοινωνικού Ευρωπαϊκού Χάρτη» της ΕΕ δίνει στην εργοδοσία νέα αντεργατικά όπλα
Την «ανταπεργία» («lock out») και το τέλος της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία για εργατικές διαφορές θεσμοθέτησε, χτες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη σύμπραξη και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, προαναγγέλλοντας κλιμάκωση της επίθεσης σε ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα.
Η «δουλειά» για λογαριασμό του κεφαλαίου έγινε με την επικύρωση του λεγόμενου «αναθεωρημένου Κοινωνικού Ευρωπαϊκού Χάρτη» της ΕΕ, που στο άρθρο 6 περιλαμβάνει την εφαρμογή του «lock out» ως αναφαίρετου δικαιώματος των εργοδοτών, την άρνηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και μία σειρά άλλων μέτρων για τη θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.
Δεν είναι τυχαία και η διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση για την επικύρωση του συγκεκριμένου κειμένου, το οποίο, αν και έχει προσυπογραφεί από την Ελλάδα, καμία κυβέρνηση έως τώρα δεν το είχε φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.
Προκειμένου να αποφύγει τον ντόρο, «πέρασε» τον Χάρτη ως «διακρατική συμφωνία», δηλαδή σύμφωνα με το άρθρο 108 του Κανονισμού της Βουλής, όπου προβλέπεται μια 5λεπτη μόλις τοποθέτηση μόνο από όσους δεν είχαν ψηφίσει υπέρ στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή! Δηλαδή, δύο βασικές αξιώσεις που θέτει επί δεκαετίες ο ΣΕΒ και συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φρόντισε να τις «περάσει» από τη Βουλή μέσα σε λίγα λεπτά!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις