Ολες οι αντιδραστικές αλλαγές στο τραπέζι

Το χρονοδιάγραμμα, για τη νομοθέτηση και την εφαρμογή των βάρβαρων αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων, ήταν το αντικείμενο των χτεσινών συζητήσεων ανάμεσα στα «τεχνικά κλιμάκια» των ιμπεριαλιστικών θεσμών με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας.
Στη συνάντηση επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό με την προχτεσινή διαβούλευση που είχε ο υπουργός Εργασίας με τους εκπροσώπους των ΕΕ - ΔΝΤ: Η κυβέρνηση εμφανίζει τους δανειστές να ζητούν τα μέτρα να ληφθούν άμεσα και την ίδια να δίνει «μάχη», ώστε η εφαρμογή ορισμένων από αυτά να μετατεθεί μέχρι το τέλος του 2015, ώστε να μπορέσει να διασκεδάσει τις λαϊκές αντιδράσεις.

Η ουσία, πάντως, παραμένει ότι κυβέρνηση και «θεσμοί» συμφωνούν στον πυρήνα των αντιδραστικών μέτρων που θα συνοδεύσουν τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα αντιασφαλιστικά μέτρα (αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση του ΕΚΑΣ κ.ά.) η συγκυβέρνηση φέρεται έτοιμη να τα νομοθετήσει άμεσα, με τη σύναψη του 3ου μνημονίου, εφόσον το ύψος της δόσης που θα πάρει είναι αρκετά υψηλό...
Σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά, τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των «θεσμών» έχουν θέσει ζήτημα αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, ώστε να μπουν ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στη δυνατότητα των συνδικάτων να κηρύσσουν απεργία, που ουσιαστικά οδηγούν στην ακύρωσή της.
Μία από τις προτάσεις που έχουν τεθεί είναι η εξής: Για να είναι «νόμιμη» μια απόφαση για την κήρυξη απεργίας, θα πρέπει να συμμετάσχει στη σχετική ψηφοφορία το 50% των εγγεγραμμένων μελών (!) του συνδικάτου που θέλει να κάνει την κινητοποίηση. Η πρόταση αυτή είναι ίδια με αυτήν που συζητείται αυτήν την περίοδο στη Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία, η οποία σημειωτέον δεν έχει μνημόνιο.
Κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί θεσμοί συζητάνε επίσης την οριστική κατάργηση της δυνατότητας των συνδικαλιστικών οργανώσεων να προσφεύγουν μονομερώς στον ΟΜΕΔ. Σύμφωνα, τέλος, με άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών, «ξεκινά άμεσα η διαβούλευση με τους θεσμούς για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με χρονοδιάγραμμα έως το τέλος του χρόνου να έχει υπάρξει σχετική νομοθεσία».
Είναι φανερό ότι ακόμα και οι κουτσουρεμένες υποσχέσεις για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχουν εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο των κυβερνητικών στελεχών, καθώς αυτό που ετοιμάζεται είναι η νομοθετική κατοχύρωση και επέκταση της εργασιακής ζούγκλας που έχουν ήδη καθιερώσει οι εργοδότες στην αγορά εργασίας, με την ενεργό σύμπραξη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις