Πείρα από τον αγώνα των οδηγών τουριστικών λεωφορείων στο Ηράκλειο

Ενα σημαντικό αγώνα έδωσαν τον περασμένο Μάη οι εργαζόμενοι οδηγοί στα τουριστικά λεωφορεία του νομού Ηρακλείου, διεκδικώντας την υπογραφή Τοπικής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας (ΤΚΣΕ). Είχε προηγηθεί το Δεκέμβρη του 2014 η καταγγελία της προηγούμενης Σύμβασης από τους εργοδότες, τέσσερις μήνες πριν από τη λήξη της.

Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία. Στόχος της εργοδοσίας μπροστά στη νέα τουριστική σεζόν ήταν να μείνουν οι εργαζόμενοι οδηγοί χωρίς Σύμβαση και να επιβάλουν οι εργοδότες του κλάδου ατομικές Συμβάσεις, στο ύψος της ΕΓΣΣΕ.

Πρόκειται για έναν κλάδο που απασχολείται εποχιακά. Κάθε χρόνο, οι εταιρείες προσλαμβάνουν εκατοντάδες οδηγούς, αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και συνεχίζουν να εφαρμόζονται τώρα με συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η προηγούμενη Τοπική Συλλογική Σύμβαση είχε υπογραφεί το 2013 και ήταν διετής. Το ΔΣ του σωματείου των οδηγών που υπήρχε τότε, είχε υπογράψει μείωση 7% , στο όνομα του «να υπάρχει σύμβαση». Ολα αυτά σε έναν κλάδο όπως αυτός του Τουρισμού, που συνέχισε να καταγράφει κέρδη ακόμα και στη διάρκεια της κρίσης.

ο νέο ΔΣ του σωματείου οδηγών «Ερμής», στην πρώτη συνάντηση με τους εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή νέας Σύμβασης, πήρε την απάντηση ότι θα πρέπει να αποδεχτεί επιπλέον μείωση 7% στις ήδη πετσοκομμένες αποδοχές των εργαζομένων.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι η προηγούμενη Σύμβαση δεν εφαρμοζόταν σε όλες τις εταιρείες τουριστικών λεωφορείων, αφού η μεγαλύτερη, που απασχολεί περίπου 200 οδηγούς, είχε αποχωρήσει από την εργοδοτική ένωση, προκειμένου να μη δεσμεύεται από τη Σύμβαση.

Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, οι εργοδοτικοί φορείς κωλυσιεργούσαν σκόπιμα, για να ξεκινήσει η σεζόν χωρίς οι οδηγοί να έχουν Σύμβαση.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, διαφάνηκαν οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και του σωματείου, που προχώρησε σε γενικές συνελεύσεις για ενημέρωση των εργαζομένων και λήψη αποφάσεων. Οι γενικές συνελεύσεις χαρακτηρίστηκαν από μαζικότητα και αποφασιστικότητα. Σ' αυτές αποφασίστηκε να διεκδικήσει ο κλάδος αύξηση 3,5% και επιπλέον να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι σε απεργία στις 15 Μάη.

Αυτή η απόφαση συνάντησε την επίθεση όλων των εργοδοτικών φορέων του νομού, που συνενώθηκαν για να χτυπήσουν την απεργία. Οι εργοδότες προσέφυγαν στα δικαστήρια, ζητώντας η απεργία να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική, κάτι που έγινε. Οι εργαζόμενοι όμως δεν πτοήθηκαν και προχώρησαν κανονικά στην απεργία, η οποία είχε μεγάλη συμμετοχή.

Στο πλευρό των οδηγών και του σωματείου «Ερμής» στάθηκαν από την πρώτη ώρα τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, όπως το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Ο αγώνας τους έπιασε τόπο. Η εργοδοσία αναγκάστηκε να υπογράψει Σύμβαση με αυξήσεις 3,5%, την οποία μάλιστα υποχρεώνεται να εφαρμόσει και ο μεγαλύτερος εργοδότης του κλάδου που είχε αποχωρήσει από την εργοδοτική ένωση. Η πετυχημένη αναμέτρηση, με το κλίμα εκφοβισμού, τρομοκρατίας και ποινικοποίησης του αγώνα τους, είναι παρακαταθήκη για τους ίδιους και για όλους τους εργαζόμενους στην Κρήτη.

Ο απεργιακός αγώνας των εργαζομένων ήταν δίκαιος. Η προσπάθεια υπονόμευσης από τους μεγαλοξενοδόχους είναι προκλητική, όταν την ίδια ώρα οι ίδιοι, οι «tour operators» και οι άλλοι μεγαλοκαρχαρίες του Τουρισμού βγάζουν αμύθητα κέρδη ακόμα και μέσα στην κρίση, ενώ οι εργαζόμενοι στον κλάδο, που δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο, όχι μόνο δεν μπορούν να κάνουν διακοπές, αλλά ούτε καν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες!

Με όλους τους άλλους εργοδότες συντάχθηκε και ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, επιβεβαιώνοντας ότι το «όραμά» τους για την ανάπτυξη του τουρισμού προβλέπει τζάμπα εργάτες, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους.

Μετά απ' αυτήν τη σημαντική μάχη, είναι αναγκαίο να δοθεί συνέχεια στην πάλη των εργαζομένων απέναντι στα νέα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, σημαντικό σταθμό αποτελούν τα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη σε όλη τη χώρα και στο Ηράκλειο στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις