Το μπαράζ εκβιασμού και τρομοκράτησης δεν πρέπει να περάσει

Ενα μπαράζ εκβιασμού και τρομοκράτησης σε βάρος του λαού ξεδιπλώνεται το τελευταίο διάστημα, με πρωταγωνιστές πολιτικούς της συγκυβέρνησης, των υπολοίπων αστικών κομμάτων, αξιωματούχων των Βρυξελλών και βέβαια αστών δημοσιολόγων και αναλυτών. Τη στιγμή που η αντιλαϊκή συμφωνία είναι κοντά και διάφορες πτυχές της βλέπουν το φως της δημοσιότητας, εξελίσσεται παράλληλα μία άθλια επιχείρηση εκφοβισμού, με στόχο ο λαός να αποδεχτεί αυτή τη συμφωνία, να συναινέσει σε μία νέα επίθεση που θα δεχτεί, στο όνομα της «σωτηρίας της χώρας».

Το λεγόμενο «θρίλερ της διαπραγμάτευσης» ξεβράζει, μέρα με τη μέρα, πλευρές όπως: την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση του ΦΠΑ, τις προτάσεις για νέο χτύπημα στο Ασφαλιστικό και πολλά ακόμα που καταδικάζουν τα εργατικά νοικοκυριά. Και μπορεί η ελληνική συγκυβέρνηση πότε να διαψεύδει τα ίδια της τα λεγόμενα, πότε να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ωστόσο η ίδια η συμφωνία που έχει υπογράψει από τις 20 Φλεβάρη, περιγράφει ανάγλυφα όλο το αντιλαϊκό πλέγμα των μέτρων που θα πρέπει να ακολουθήσουν. Θυμίζουμε ότι τότε είχε συμφωνήσει την επέκταση της δανειακής σύμβασης-μνημονίου και αυτό που από τότε εκκρεμούσε και εκκρεμεί είναι η συγκεκριμένη έκφραση, μέσω των μέτρων που συνοδεύουν αυτή τη συμφωνία.

Και καθώς όλα αυτά που συζητιούνται και αποφασίζονται πάνω ή κάτω από το τραπέζι, συνθέτουν μεθοδικά και οργανωμένα ένα ακόμα αντιλαϊκό παζλ, καθημερινά ακούμε διάφορες δηλώσεις από όλο το φάσμα των αστικών πολιτικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ), όπως:

«Εάν δεν κλείσει η συμφωνία, πάμε για έλεγχο κεφαλαίων»

«Είμαστε στο χείλος του γκρεμού»

«Οι δανειστές μάς πιέζουν ασφυκτικά»

«Ο χρόνος πιέζει και πρέπει να τελειώνουμε με μια συνολική συμφωνία»

«Είμαι τρομοκρατημένος από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας»

«Αμα δεν καταλήξουμε με τους εταίρους πάμε στη δραχμή»

«Υπάρχει κίνδυνος να γίνουμε Ζιμπάμπουε»

«Συμφωνία ή όλεθρος»

«Δε θα είμαστε αριστερή παρένθεση, θα ψηφίσουμε όλοι τη συμφωνία»

«Εχουμε σκεφτεί το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».


«Σκοτσέζικο ντους» για άλλη μια φορά


Ολο αυτό το προπαγανδιστικό μπαράζ έχει ως στόχο να διαμορφώσει στο λαό συνείδηση τέτοια, που να θέλει, να προσδοκά το κλείσιμο της συμφωνίας. Και σε ένα βαθμό, μπορεί και να το έχουν πετύχει. Θέλουν τον εργαζόμενο που εξακολουθεί να βιώνει τα ίδια προβλήματα που βίωνε και πριν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να αγωνιά για μια συμφωνία που είναι καραμπινάτα σε βάρος του. Να θεωρεί λυτρωτική μια συμφωνία που στην πραγματικότητα θα συνεχίζει στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο και μάλιστα με συσσωρευμένα τα προβλήματα από τα προηγούμενα χρόνια. Αλλωστε, άλλη συμφωνία -φιλολαϊκή- δε θα μπορούσε να υπάρξει.

Αυτό το «σκοτσέζικο ντους» ο λαός το έχει ξαναζήσει. Και με προηγούμενες κυβερνήσεις, πάντοτε, πριν την αποπληρωμή κάποιας δόσης ή πριν την καταβολή κάποιας δόσης, υπήρχε μια επαναλαμβανόμενη προπαγάνδα που κατέληγε στην ...ανακούφιση. Πάντα αυτό το κλίμα στηνόταν, για να καλύψει ότι υλοποιούνται αντιλαϊκά μέτρα, για να κρύψει ότι θα έρθουν κι άλλα, ακόμα πιο βαριά μέτρα. Μπορεί οι συνθήκες να είναι διαφορετικές, ωστόσο το σκηνικό είναι παρόμοιο. Το πρωί η συμφωνία κλείνει, το μεσημέρι χαλάει και το βράδυ ξαναξεκινούν οι συζητήσεις και η διαπραγμάτευση. Και σε όλο αυτό το διάστημα, οι απειλές, οι εκβιασμοί, η τρομοκράτηση πάει σύννεφο.

Το μόνο που είναι σίγουρο, είναι ότι τα μνημόνια των προηγούμενων υλοποιούνται κανονικότατα. Για παράδειγμα, οι περικοπές στα νοσοκομεία θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων και η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο μείωσε τη χρηματοδότηση, όπως ακριβώς προέβλεπαν τα μνημόνια, με υπουργική απόφαση, αλλά προχώρησε και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων των δημόσιων νοσοκομείων. Τη μια μέρα, ο κατώτερος μισθός πάει για το 2016 και βλέπουμε. Την επόμενη, η 13η σύνταξη πάει κι αυτή το 2016 και βλέπουμε. Την άλλη, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει και το 2016. Εκτός, όμως, από όσα ισχύουν, έρχονται κι άλλα. Τα μέτρα που θα προβλέπει η συμφωνία δημοσιοποιούνται ένα - ένα, με δοσολογίες τέτοιες που να είναι ανεκτές από το λαό. Νέα μέτρα για Ασφαλιστικό, ΦΠΑ και Εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις μένουν στο τραπέζι.

Γι' αυτό και βασική τους επιδίωξη είναι να «ψήσουν» το λαό ότι δεν έχει νόημα να ελπίζει σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Οτι όλες του οι ελπίδες βρίσκονται μέσα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσα στον κυκεώνα των δανειστών, των δόσεων, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της άγριας εκμετάλλευσης, της φτώχειας, της ανεργίας, της ανέχειας. Λογικό, αφού η αποστολή τους είναι τέτοια. Σε αυτό το παιχνίδι, άλλωστε, παίζουν και όσοι εξευτελίζοντας την έννοια της «ρήξης», το παίζουν φιλολαϊκοί...



Υπάρχει άλλη προοπτική


Οπως και να 'χει, όποια κι αν είναι η τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης, ο λογαριασμός που θα κληθεί να πληρώσει και πάλι ο λαός είναι μεγάλος. Κι όσο κι αν προσπαθούν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να τον ξεγελάσουν, όσο κι αν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έχουν το δικό τους μερίδιο σε αυτή την επιχείριση εκφοβισμού, ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο δρόμος είναι ένας. Ο δρόμος του αγώνα και της αντίστασης στη συνέχιση μιας πολιτικής που του καταστρέφει τη ζωή και υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών του, είναι μονόδρομος.

Είναι λοιπόν ζητούμενο οι εργαζόμενοι να απορρίψουν τους εκβιασμούς, τον εκφοβισμό που σίγουρα τις επόμενες ημέρες θα δούμε να εντείνονται αφού όσο φαίνεται πιο ορατή η πιθανότητα συμφωνίας τόσο θα εντείνονται και οι κινήσεις εκφοβισμού του λαού προκειμένου να δεχτεί ως σωτηρία την συνέχιση έστω και με παραλλαγές της γνωστής αντιλαϊκής πορείας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις