Εισήγηση Γενικής Συνέλευσης 1 Μάρτη 2015

Συνάδελφοι,

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που μέσα απ’ τις επαφές μου με πολλούς συναδέλφους, με συσκέψεις, συγκεντρώσεις, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς  φάνηκε η διάθεση για την ίδρυση ενός νέου σωματείου επαγγελματιών οδηγών. Η απόφαση δύσκολη αλλά αναγκαία. Ήταν άμεση ανάγκη να μπει ένα φρένο στην πορεία εκφυλισμού και ενσωμάτωσης των οδηγών στα συμφέροντα της εργοδοσίας. Ήταν άμεση ανάγκη η οργάνωσή μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουμε την επίθεση της εργοδοσίας και των πολιτικών που τις υπηρετούν σε όλα τα επίπεδα. Έγινε ξεκάθαρο ότι έχουμε το καθήκον αλλά και την ευθύνη να παραμερίσουμε τα εμπόδια που μας βάζουν εργοδότες- κυβερνήσεις- πουλημένοι συνδικαλιστές και να πάρουμε την υπόθεση της οργάνωσης του κλάδου στα χέρια μας. Έτσι στις 4-5-14 σε μια ανοιχτή σύσκεψη πάρθηκε η απόφαση για το νέο σωματείο. Με τη συμμετοχή πολλών συναδέλφων ξεπεράστηκαν προβλήματα γραφειοκρατίας και οικονομικά και μπήκαν μπροστά οι διαδικασίες.

Εκλέχτηκε 7μελής προσωρινή διοίκηση που ανέλαβε την υποχρέωση να τρέξει όλα τα τυπικά. Μαζεύτηκαν πολύ περισσότερες υπογραφές από τις απαραίτητες. Το καταστατικό ετοιμάστηκε – κατατέθηκε – εγκρίθηκε από πρωτοδικείο – εισαγγελέα και είναι στη διάθεση κάθε συναδέλφου. Παρά τις τρικλοποδιές από καλοθελητές εξασφαλίσαμε γραφείο και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την καλύτερη λειτουργία του σωματείου. Οι προτάσεις των συναδέλφων στην 1η γενική συνέλευση υλοποιήθηκαν σχεδόν όλες. Τηλέφωνα- ίντερνετ – ανακοινώσεις – εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς ΠΛΑΣΤΙΓΓΑ – ΣΕΜΠΟ – ΟΚΛΑ – ΑΠΟΘΗΚΕΣ κτλ, για να μάθουν οι συνάδελφοι το νέο σωματείο. Υπήρχε πρόταση για ενοικίαση γραφείων κοντά στο λιμάνι. Σωστή πρόταση, έχει βάση, αλλά για την ώρα τα οικονομικά του σωματείου δεν επιτρέπουν τέτοια κίνηση. Δεν μείναμε όμως μόνο σε αυτά και στη διαδικασία εγγραφής νέων μελών. Βρεθήκαμε δίπλα σε συναδέλφους που χρειάστηκαν στήριγμα σε πολλά θέματα. Εργασιακά, επιθεώρηση εργασίας, Αστυνομία κτλ –θέματα υγείας και παιδείας. (ανασφάλιστοι0 δωρεάν μαθήματα- τρόφιμα) Δεν μπαίναμε σε ονόματα όποιος θέλει ας το αναφέρει. Είμαστε σε επαφή με οδηγούς απ ΄το ναυάγιο στην αδριατική με σκοπό να αναλάβουμε δράση για όλα τα θέματα που τους αφορούν.(δικηγόρους κτλ)

Συνάδελφοι η δράση της προσωρινής διοίκησης και πολλών συναδέλφων που βοήθησαν είχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Σε δύσκολες συνθήκες και παρά την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας ( π.χ. Κασσουδάκη), παρά την προπαγάνδα από τα ΜΜΕ που θέλουν τους εργαζόμενους κλεισμένους στα σπίτια τους, αδρανείς μπροστά στην τηλεόραση να περιμένουν λύσεις από παλιούς και νέους σωτήρες που θα λύσουν όλα τα προβλήματα για εμάς αλλά χωρίς εμάς, με το ΣΕΟΦΑΕ να συκοφαντεί, να λέει ψέματα ότι δεν εγκρίθηκε το καταστατικό, να προσπαθεί να φοβίσει συναδέλφους (προηγούμενες Γ.Σ.) . Παρόλα αυτά πολλοί   συνάδελφοι έκαναν το σημαντικό βήμα. Είμαστε ικανοποιημένοι; Όχι, θα συνεχίζουμε να παλεύουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας . Έχουμε συναδέλφους με μεγάλες δυνατότητες προσφοράς στα κοινά του κλάδου. Μπορούν να προσφέρουν. Τους καλούμε να ξεπεράσουν τους δισταγμούς, το φόβο ότι δεν ξέρουν, ότι δεν θα τα καταφέρουν. Οι πιο παλιοί, οι πιο έμπειροι συνάδελφοι θα είναι δίπλα τους σε ό,τι χρειαστεί.

  Συνάδελφοι, τα προβλήματα που ζούμε οι οδηγοί που περνάμε τη ζωή μας πάνω στο τιμόνι καθημερινά πολλαπλασιάζονται.. Η προσπάθεια να αναδειχθεί η χώρα σε διεθνή κόμβο μεταφοράς, η δημιουργία μεγάλων εμπορικών σταθμών και η συγκέντρωση του μεταφορικού έργου σε λίγα χέρια μόνο τα κέρδη των μεγαλοεργοδοτών θα ανεβάσει. Η θέση των οδηγών θα γίνει χειρότερη. Γιατί οι περιβόητοι μνημονιακοί νόμοι είναι εδώ. Δεν έφυγαν, δεν άλλαξαν. Το μνημόνιο μπορεί να αλλάξει όνομα, να το πουν συμβόλαιο – γέφυρα – αεροπλάνο. Η ουσία των αντεργατικών νόμων δεν αλλάζει. Οι ελαστικές σχέσεις ,η εκ περιτροπής εργασία δεν καταργούνται. Οι ατελείωτες ώρες στο τιμόνι- η μαύρη ανασφάλιστη εργασία- η συνυπευθυνότητα συνεχίζονται. Οι μισθοί εξακολουθούν να είναι της πείνας και η ανεργία αυξάνεται.

Οι εξελίξεις τρέχουν και χρειάζονται δυναμικές παρεμβάσεις . Οι ανάγκες μας, οι ανάγκες των οικογενειών μας είναι πάνω απ’ όλα και είναι στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών μας. Είναι παλιές – μόνιμες και εξελισσόμενες με βάση τις εξελίξεις της επιστήμης, της τεχνολογίας και του πλούτου που παράγεται απ’ τη δική μας εργασία. Οι ανάγκες μας δεν χωράνε στους κανόνες της Ε.Ε. σε παλιά και νέα μνημόνια. Εμείς δεν χρωστάμε καμία ανοχή και αναμονή σε καμία κυβέρνηση. Να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε άμεση απάντηση στα μέτρα που θα φέρουν τα νέα μνημόνια.

Στόχος του σωματείου είναι να σταματήσει αυτός ο κατήφορος. Η διοίκηση που θα εκλεγεί θα αναλάβει την ευθύνη της οργάνωσης του αγώνα για την επίτευξη του στόχου. Γι΄ αυτό όλοι οι συνάδελφοι πρέπει πλέον να μάθουν ότι υπάρχει ένα νέο σωματείο – εργαλείο στα χέρια των οδηγών που θα είναι δίπλα τους κάθε στιγμή. Ένα σωματείο που δεν ξεχωρίζει τους οδηγούς σε μπλε- πράσινους – κόκκινους, σε βαριά μεταφορά , σε μικρά – μεγάλα πούλμαν, μπετονιέρες κτλ. , που λειτουργεί με ενωτικές, μαζικές, δημοκρατικές διαδικασίες. Σωματείο που παλεύει – διεκδικεί αγωνιστικά λύσεις για τα προβλήματα του κλάδου. Που ενώνει τους οδηγούς στη βάση των δικών τους συμφερόντων κόντρα στην εργοδοσία στο σύνολό της. Αυτή η δράση ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας με ταξική αλληλεγγύη και ξεκαθαρισμένη την κοινωνική θέση των οδηγών μπορεί να δώσει ώθηση στις όποιες διαδικασίες για λύσεις προβλημάτων του κλάδου αλλά και γενικότερα. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια ( δεξιά – αριστερά ) που μας πασάρουν τα πολιτικά και συνδικαλιστικά τσιράκια των εργοδοτών που θέλουν να μετατρέψουν τα σωματεία σε στηρίγματα κάθε επίδοξου κυβερνητικού διαχειριστή.

Συνάδελφοι, εμείς χωρίς να ξεκόβουμε κανένα πρόβλημα από το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής πρέπει να έχουμε καθαρό στο μυαλό μας ότι ο χώρος στον οποίο πρώτα απ ‘ όλα θα κριθεί η μάχη με την εργοδοσία είναι ο  χώρος  δουλείας. Γιατί, στο χώρο δουλείας παράγουμε το κέρδος τους, Αυτό τους πονάει. Εκεί θα αγωνιστούμε πιο αποφασιστικά, πιο μαζικά. Εκεί θα ατσαλωθεί η ταξική αλληλεγγύη και θα ξεχωρίσουν ποίος είναι με ποιόν. Εκεί θα κριθούμε όλοι στις πράξεις και όχι στα λόγια.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μπουν στον αγώνα μέσα απ ‘ τις γραμμές του σωματείου. Να είναι έτοιμοι για τα δύσκολα που δυστυχώς έρχονται. Να έχουν τακτική και άμεση επαφή με το σωματείο για όλα τα θέματα. Το πλαίσιο των διεκδικήσεων σήμερα πρέπει να είναι:
1)      Υπογραφή Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. με επαναφορά στα 751 για όσους αμοίβονται με τον κατώτερο μισθό
2)      Επαναφορά των κατώτερων κλαδικών μισθών στα επίπεδα του 2009 με όλα τα επιδόματα, δηλαδή 973+. Να έχουν καθολική υποχρεωτική ισχύ.
3)      Να ισχύει η μετενέργεια χωρίς χρονικούς περιορισμούς   

Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων, κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τήρηση ωραρίου – το καρκίνωμα του κλάδου -.

Η εισήγηση ψηφίστηκε ομόφωνα από τους συναδέλφους και αποτελεί απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.




Κατεβάστε το κείμενο εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις