«Να ποιος κλείνει τα εργοστάσια»

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας με αφορμή το κλείσιμο του εργοστασίου της «PepsiCo»
Το γεγονός ότι το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του, το κυνήγι της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους είναι αυτά που κλείνουν τα εργοστάσια και όχι οι αγώνες των εργαζομένων, όπως με συκοφαντίες διαδίδουν, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, με αφορμή το κλείσιμο του εργοστασίου της πολυεθνικής «PepsiCo» στα Οινόφυτα Βοιωτίας.
«Η PepsiCo», σημειώνει η Ομοσπονδία, «είναι ένας από τους μεγαλύτερους μονοπωλιακούς ομίλους του κλάδου παγκόσμια και ο συγκεκριμένος σχεδιασμός γίνεται προφανώς για να αποδώσει ακόμα περισσότερα κέρδη.
Ετσι, χάνονται 120 θέσεις εργασίας και αρκετές ακόμα από εργασίες που γίνονταν εξωτερικά. Τα προϊόντα της πολυεθνικής θα παράγονται σε άλλη χώρα με μικρότερο κόστος από εργαζόμενους με λιγότερα δικαιώματα. Πιο φτηνοί θα είναι και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία logistics μέσω της οποίας θα συνεχίσουν να διακινούνται τα προϊόντα της "PepsiCo" στην ελληνική αγορά.

Οι αυξημένες αποζημιώσεις που έδωσε η πολυεθνική δεν μπορούν να ισοσταθμίσουν τις κατακτήσεις που είχαν οι εργαζόμενοι της "PepsiCo" ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πάλης όλης της εργατικής τάξης. Η πολυεθνική για να μπορέσει να προχωρήσει ανεμπόδιστα τα σχέδιά της χρησιμοποίησε ακόμα και την απειλή ότι όποιος δεν υπογράψει άμεσα θα πάρει πολύ λιγότερα. Αυτή η ενέργεια δείχνει και το φόβο της για τυχόν κινητοποιήσεις που ενδεχόμενα να επεκτείνονταν και πέρα από τα Οινόφυτα, στο σύνολο του ομίλου.
Την ίδια στιγμή, η "PepsiCo" επιδιώκει να διατηρήσει το "κοινωνικό της προφίλ" με ψευδή δελτία Τύπου που λένε ότι δήθεν έχει ήδη βρει άλλη δουλειά στους απολυμένους. Η αλήθεια είναι ότι η μόνη διασφάλιση για τους περισσότερους είναι ότι θα δοθούν τα ονόματά τους σε εργολαβική εταιρεία που έχει κακοπληρωμένους εργαζόμενους.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που έχει πάντοτε κριτήριο το κέρδος και που δεν λογαριάζει καμία ανθρώπινη ανάγκη».
Ακόμα, η Ομοσπονδία αναφέρεται στις ευθύνες της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων με το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει, όπως και στις ευθύνες των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που αποθεώνουν την ανταγωνιστικότητα.
Και υπογραμμίζει: «Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, με αφορμή το συγκεκριμένο παράδειγμα, να εντείνουμε τους ρυθμούς για να αυξηθεί ο βαθμός οργάνωσης που περνά μέσα από τα συνδικάτα. Να συγκεντρώσουμε όλο και περισσότερες δυνάμεις για ολομέτωπη σύγκρουση με αυτήν την πολιτική. Κοινή λύση δεν μπορεί να βρεθεί ανάμεσα σε εργάτες και βιομήχανους».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις