Τρομοκρατικές απολύσεις με την ανοχή της κυβέρνησης

Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές απαιτούν την επαναπρόσληψη συνδικαλιστών και πρωτοπόρων εργαζομένων στον κλάδο των Μεταφορών


Αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα απολύσεων και συνδικαλιστικών διώξεων βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους, στον απόηχο των απεργιακών αγώνων ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση και ενώ τα συνδικάτα προετοιμάζουν τη μάχη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που σχεδιάζουν κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΔΝΤ - ΕΕ.Πρωτοπόροι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, που το προηγούμενο διάστημα μπήκαν μπροστά για την οργάνωση και την κινητοποίηση των συναδέλφων τους, βρίσκονται στο στόχαστρο της εργοδοσίας, με την ανοχή, αν όχι με την κάλυψη της κυβέρνησης και των μηχανισμών του κράτους.
Απολύθηκε μόλις εκλέχτηκε
Ο Πέτρος Αντζούς, γραμματέας του Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής και Νήσων Αργοσαρωνικού, απολύθηκε από την «ΑΒ Βασιλόπουλος», ύστερα από 18 χρόνια δουλειάς. Η απόλυσή του έγινε ένα μήνα μετά την ανάδειξή του στο ΔΣ του σωματείου.
«Ο συνάδελφος Πέτρος Αντζούς είχε μια διεκδικητική στάση σαν εργαζόμενος, δεν "χαριζόταν" σε περικοπές, σε παραβίαση δικαιωμάτων κ.λπ.», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Γκάρτζιος, πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής και Νήσων Αργοσαρωνικού. Και προσθέτει: «Μετά από 18 χρόνια δουλειάς και ένα μήνα μετά την ανάδειξή του σε γενικό γραμματέα του σωματείου, απολύθηκε. Δεν θεωρούμε ότι είναι τυχαίο γεγονός... Η εταιρεία επικαλείται ως αιτία ένα περιστατικό "αντισυμβατικής συμπεριφοράς", το οποίο όμως είχε γίνει τρεις μήνες πριν από την απόλυση».
Εξόρμηση σε κατάστημα της «ΑΒ Βασιλόπουλος», ενάντια στην απόλυση του συνδικαλιστή
Εξόρμηση σε κατάστημα της «ΑΒ Βασιλόπουλος», ενάντια στην απόλυση του συνδικαλιστή
Το συγκεκριμένο σωματείο συστήθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο και παρεμβαίνει σε έναν κλάδο όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες εργαζόμενοι. Η δράση των συνδικαλιστών του δεν περνάει απαρατήρητη από την εργοδοσία, όπως δείχνει και η απόλυση του Π. Αντζούς.Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, σε τριμερή συνάντηση που έγινε, ο Γ. Κατρούγκαλος πρότεινε την ανάκληση της απόλυσης και την τοποθέτηση του εργαζόμενου σε άλλο πόστο, δίνοντας άλλοθι στους ισχυρισμούς της εργοδοσίας και στην προσπάθειά της να απαλλαγεί από τον συνδικαλιστή. Αλλά και η Επιθεώρηση Εργασίας, με απόφαση που δημοσιοποίησε μόλις χτες, παραπέμπει τον απολυμένο στα πολιτικά δικαστήρια «για να δικαιωθεί τυχόν αξίωσή του».
Η εργοδοτική επιθετικότητα δεν μένει χωρίς απάντηση. Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και με κινητοποιήσεις έξω από καταστήματα και αποθήκες της «ΑΒ Βασιλόπουλος» ενημερώνουν τον κόσμο και διεκδικούν την ανάκληση της απόλυσης.
«Καλούμε κάθε συνάδελφο να σταθεί αλληλέγγυος. Να μην περάσει η εργοδοτική τρομοκρατία. Η ενότητά μας, η συσπείρωσή μας στα σωματεία μας, μπορεί να αποτρέψει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς εργοδοσίας - κυβέρνησης», σημειώνουν. Μάλιστα, από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν, είναι η αποδοχή που έχει η παρέμβασή τους από τους συναδέλφους και τους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων.
Το πρόγραμμα δράσης συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη, με εξόρμηση στα καταστήματα της «ΑΒ Βασιλόπουλος» σε Κηφισό (Εθνική Οδός) και Περισσό και την Παρασκευή με εξόρμηση στις αποθήκες στη Μάνδρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις