Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

Απανωτά «δώρα» προς το κεφάλαιο την ώρα που σφαγιάζει το λαό

Νέα απαράδεκτη τροπολογία για απαλλαγή ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων από την καταβολή προστίμων και άλλων «επιβαρύνσεων» επιχείρησε να περάσει η κυβέρνηση

Το ένα μετά το άλλο - και μάλιστα με διαδικασίες... «στη ζούλα» - φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απανωτά «δωράκια» προς το μεγάλο κεφάλαιο - ενόψει και του «ψητού» (νέος «αναπτυξιακός νόμος» κ.ο.κ.), την ίδια ώρα που ετοιμάζεται για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με την εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου.
Συγκεκριμένα, πριν στεγνώσει το μελάνι της τροπολογίας που ψήφισε η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή, με την οποία απάλλαξε τους βιομήχανους από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, χτες έφερε και νέα απαράδεκτη τροπολογία, με την οποία προβλεπόταν ότι οι ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις, για λογαριασμό του «επενδυτή», απαλλάσσονται από την καταβολή προστίμων, πολλαπλών τελών, δασμών και λοιπών «επιβαρύνσεων» που προκύπτουν από αστική ευθύνη!
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η απαλλαγή ισχύει ακόμα και σε περιπτώσεις παραβάσεων λαθρεμπορίας! Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η προτεινόμενη διάταξη έχει σκοπό τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ επενδυτών και φορέων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και ανωνύμων εταιρειών και πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία συμμετέχει το ελληνικό Δημόσιο και συνδεδεμένων με αυτά εταιρειών στις περιπτώσεις που μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων τους στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων, εξυγιάνσεων και ειδικών εκκαθαρίσεων, καταλογίζονται σε βάρος της εταιρείας οι εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας»!
Στα μουλωχτά... και με «σύστημα»
Πέρα από το ίδιο το απαράδεκτο περιεχόμενο της τροπολογίας, πρόκληση αποτελεί και η μεθόδευση που ακολουθεί η κυβέρνηση για να ψηφίσει αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις.
Οπως και η προηγούμενη έτσι και η νέα χαριστική τροπολογία, με τίτλο «Τροποποιήσεις του Ν. 2960/11 "Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα"», κατατέθηκε και πάλι από τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - μαζί με άλλες 12 υπουργικές και βουλευτικές τροπολογίες! - προχτές τη νύχτα, σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (για την κύρωση συμφωνιών Κοινού Αεροπορικού Χώρου μεταξύ της ΕΕ και 4 άλλων κρατών) και έγινε δεκτή από τον υπουργό Χρ. Σπίρτζη.
Πρόκειται για καθαρά στημένες διαδικασίες, που καταπατούν ακόμα και αυτόν τον κανονισμό του αστικού Κοινοβουλίου. Ευελπιστώντας να περάσουν «απαρατήρητες», τις επίμαχες τροπολογίες αναλαμβάνουν να καταθέσουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβάνοντάς τις ανάμεσα σε έναν ορυμαγδό άλλων υπουργικών και βουλευτικών τροπολογιών, όλες εκπρόθεσμες, που κατατίθενται την τελευταία στιγμή, προκειμένου να μην έχουν πολλές δυνατότητες οι βουλευτές να τις μελετήσουν.
Και δεν είναι μόνο αυτό! Οι τροπολογίες κατατίθενται σε εντελώς άσχετα νομοσχέδια και κατά προτίμηση σε νομοσχέδια που αφορούν διακρατικές συμφωνίες, των οποίων η ψήφιση γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες που διαρκούν μερικά λεπτά. Συγκεκριμένα, μιλούν από 5 λεπτά μόνο οι βουλευτές που διαφώνησαν επί του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή!
Απόσυρση... για να την ξαναφέρουν με διαφορετικό περιτύλιγμα
Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, η κυβέρνηση επιδόθηκε σε ελιγμό, καθώς οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραφαν την τροπολογία, δήλωσαν ότι την αποσύρουν.
Το επιχείρημα που παρουσίασε ο Δ. Δημητριάδης, ένας από τους τρεις υπογράφοντες, ήταν ότι την απέσυραν «επειδή πιθανόν η αιτιολογική έκθεση να μην αποκρυσταλλώνει και να μην αποσαφηνίζει επαρκώς τις προθέσεις μας και για την αποφυγή δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων».
Με άλλα λόγια, προαναγγέλλουν ουσιαστικά ότι η απαράδεκτη τροπολογία θα επανέλθει, αλλά με ...διαφορετική αιτιολογική έκθεση.
Αλλωστε, ενδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού, Χρ. Σπίρτζη, ο οποίος αφού χαρακτήρισε «βαριά και άδικα» τα σχόλια για την τροπολογία, πρόσθεσε χωρίς περιστροφές: «Δεν την απέσυρα εγώ. Την απέσυραν οι βουλευτές που την κατέθεσαν. Δεν είναι αρμοδιότητά μου. Αν ήταν αρμοδιότητά μου, πραγματικά θα την κατέθετα»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου